


Trusselsvurderingsenheden ved Center for Cybersikkerhed (CFCS), som er en del af Forsvarets Efterretningstjeneste (FE), har netop lanceret en ny vurdering af cybertruslen mod forsvarsindustrien og aerospaceindustrien i Danmark. Ikke opsigtsvækkende er, at vurderingen viser, at der er en meget høj trussel for cyberspionage.
Vurderingen fra Center for Cybersikkerhed placeres på niveauet MEGET HØJ, som er det højeste niveau, der opereres med i Danmark. Dette betyder, at der er tale om en vedholdende trussel mod forsvarsindustrien.
Spionage i forsvarsindustrien er ikke nyt i Danmark, hvor der tidligere har været opsigtsvækkende sager om industrispionage, herunder bl.a. Terma, den danske forsvarsproducent, der bl.a. leverer komponenter til det amerikanske kampfly, F-35 Joint Strike Fighter fra Lockheed Martin.
Spionagen mod Terma stod som minimum på fra 2008 frem til slutningen af 2012, og blev udført med meget avancerede cyberangreb, hvor professionelle hackere i al hemmelighed tvang sig adgang til Terma’s IT-systemer.
Det er tidligere kommet frem, at det kinesiske militær har bygget flere kopier af F35-flyet, blandt andet kampflyet J20.
Tilbage i 2014 udtalte Thomas Lund Sørensen, chef for Center for Cybersikkerhed:
Vi havde nogle oplysninger i slutningen af 2012, som gjorde, at vi så det nødvendigt at advare dansk forsvarsindustri om en kampagne, som blev kørt mod virksomhederne med henblik på industrispionage.
Med den seneste trusselsvurdering fra CFCS, som udkom 13. maj, er det særligt aktører med tilknytning til fremmede stater, hvoraf CFCS mener, at det sandsynligvis er fremmede sikkerheds- og efterretningstjenester, som udfører spionagen mod forsvarsindustrien. Det påpeges, at flere lande systematisk benytter sig af cyberspionage, som et middel til at opnå industrielle fordele, samt til at styrke deres politiske, økonomiske og sikkerhedspolitiske position.
Chef for Center for Cybersikkerhed Thomas Lund-Sørensen udtaler i den seneste trusselsvurderingen:
Det, der gør cyberspionagen mod forsvars- og aerospaceindustrien særlig alvorlig, er, at den ikke som i mange andre højt truede sektorer alene sker for at fremme en økonomisk udvikling, men også har et sikkerhedspolitisk formål med at øge den militære kapacitet i de pågældende lande
Hovedvurderingen fra Center for Cybersikkerhed lyder:
• Der er en vedholdende trussel fra cyberspionage mod forsvars- og aerospaceindustrien i Danmark.
• Center for Cybersikkerhed vurderer, at trusselsaktørerne har tilknytning til fremmede stater, sandsynligvis fremmede sikkerheds- og efterretningstjenester.
• Truslen fra cyberkriminalitet, cyberaktivisme og cyberterror mod forsvars- og aerospaceindustrien svarer til den generelle trussel mod samfundet i Danmark.
Ingen har kommenteret.
Vær den første til at lave en kommentar.