


De baltiske lande har i de seneste år kraftigt øget deres forsvarsbudgetter og står i den kommende tid over for at skulle investere stort i nyt forsvarsmateriel. Forsvarsministerierne i Litauen og Letland har bl.a. besluttet, at landene skal opfylde NATO’s målsætning om, at 2 % af BNP allokeres til forsvarsbudgettet i 2018. I 2017 forventes forsvarsbudgettet at udgøre 724 millioner euro i Litauen og 449 millioner euro i Letland, hvilket udgør en stor forøgelse af begge landes forsvarsbudgetter.
De øgede forsvarsbudgetter for landene i regionen kan komme den danske forsvarsindustri til gode, som med sine højt-specialiserede kompetencer vil kunne understøtte mange af de behov og produkter, som de baltiske lande efterspørger.
Udenrigsministeriet og de danske ambassader i Baltikum har derfor arrangeret et markedsbesøg i Litauen og Letland som finder sted fra d. 28.-30. november. Forsvarsindustri.dk har været i kontakt med de danske ambassader for at høre nærmere om markedsbesøget, og den danske ambassadør i Letland, Hans Brask, udtaler om de øgede baltiske forsvarsbudgetter:
Landene i den nordiske-baltiske region øger alle deres forsvarsbudgetter i disse år. Det er naturligt, at der på baggrund af de øgede budgetter etableres stærkere kontakter på tværs af landende med henblik på at styrke samhandlen og at fremme omkostningseffektive løsninger, der kan komme os alle i regionen til gode.
Markedsbesøget vil åbne op for, at danske forsvarsproducenter kan få mulighed for at introducere dem selv og skabe kontakt til beslutningstagere og mulige kommercielle partnere fra de baltiske lande. Derfor har de danske ambassader i Letland og Litauen arrangeret et markedsbesøg som kan sikre danske forsvarsproducenter et eksportfremstød. Ambassadør Hans Brask fra den danske ambassade i Riga udtaler:
Som Danmarks ambassadør i Letland ser jeg frem til at byde 10 danske virksomheder velkommen til et eksportfremstød i Litauen og Letland den 28.-30. november 2017. Markedsbesøget vil give de danske virksomheder mulighed for at præsentere sig selv, møde beslutningstagere samt deres kommercielle modstykker i de to lande.
Markedsbesøget åbner således op for, at danske virksomheder kan komme på charmeoffensiv og præsentere deres teknologier og produkter for det baltiske marked, som står over for store forsvarsinvesteringer i de kommende år.
Det særlige ved denne type markedsbesøg er, at det ikke blot åbner op for danske virksomheders muligheder for at tale med beslutningstagere om deres nationale behov, men også at de kan skabe kontakt til nationale forsvarsproducenter.
Udfordringen for mange danske virksomheder i den danske forsvarsindustri er, at de ikke alene kan varetage en større kontrakt, hvorfor de oftest ender som underleverandører, hvor industrien med sine højt-specialiserede kompetencer kan understøtte forsvarskontrakter. Derfor er kendskab til nationale producenter og andre deltagende virksomheder i forsvarsindustrien en rigtig god ide, hvor samarbejde på tværs kan bidrage til at sikre nye ordrer for danske producenter.
Hos Forsvarsindustri.dk glæder vi os til at følge udviklingen og resultaterne af markedsbesøget, og håber det vil sikre den danske forsvarsindustri et eksportmarked med nye ordrer i mange år frem.
Ingen har kommenteret.
Vær den første til at lave en kommentar.