Europæisk forsvarsfond er godt nyt for den danske forsvarsindustri Europæisk forsvarsfond er godt nyt for den danske forsvarsindustri
I starten af måneden stillede den Europæiske Kommission forslag om oprettelsen af en fælles forsvarsfond, som har til hensigt at skabe et tættere samarbejde... Europæisk forsvarsfond er godt nyt for den danske forsvarsindustri

I starten af måneden stillede den Europæiske Kommission forslag om oprettelsen af en fælles forsvarsfond, som har til hensigt at skabe et tættere samarbejde på tværs af EU-landene på forsvarsområdet. Forslaget indeholdte oprettelsen af en fælles forsvarsfond, hvor der hvert år vil blive afsat fem mia. euro til investeringer i forsvarsmateriel, hvilket svarer til ca. 56 mia. danske kroner.

nato_ministers_of_defense_and_of_foreign_affairs_meet_at_nato_headquarters_in_brussels_2010Forslaget kan potentielt gavne små- og mellemstore danske underleverandører, såfremt Danmark beslutter sig for at involvere sig i kommissionens initiativ, hvilket ifølge Dansk Industri, godt kan lade sig gøre inden for rammerne af det danske forsvarsforbehold. Frank Bill, forsvars- og sikkerhedspolitisk chef hos Dansk Industri udtaler:

Hvis danske forsvarsindustrielle virksomheder skal have mulighed for at være med i projekter, skal de danske embedsmænd aktivt deltage i udviklingen af ordningerne, så danske ønsker og hensyn kan tilgodeses. Samtidig vil Danmark skulle melde sig ind i det Europæiske Forsvarsagentur, der skal administrere ordningen. Begge dele kan efter DI’s opfattelse godt lade sig gøre inden for rammerne af forsvarsforbeholdet.

Midlerne i fonden vil bl.a. kunne bruges af de respektive medlemslande, som i fællesskab kan gå sammen om at investere i nyt krigsmateriel. Den Europæiske Kommission estimerer, at det manglende samarbejde ift. fælles indkøb af krigsmateriel årligt koster et sted imellem 25 og 100 mia. euro. Kommissionsformand Jean-Claude Juncker udtaler i en pressemeddelelse:

For at sikre vores kollektive sikkerhed er vi nødt til at investere i fælles udvikling af teknologier og udstyr med strategisk vigtighed – til lands, vands, i luften og inden for rum- og cybersikkerhed.

Udspillet fra den Europæiske Kommission adresserer bl.a., at der bør tages konkrete initiativer, der kan gøre det nemmere for små- og mellemstore virksomheder (SMV) i forsvarsindustrien, at få adgang til forsvarsmarkedet. Udspillet vil blive diskuteret af de respektive stats- og regeringschefer på et topmøde i midten af december, som vil blive afholdt i Bruxelles.

Ingen har kommenteret.

Vær den første til at lave en kommentar.

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *