Counter-UAV teknologi efterspørges i større grad Counter-UAV teknologi efterspørges i større grad
I juli måned annoncerede det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon, at det ville afsætte USD 20 mio. til udvikling af Counter-UAV teknologi, som kan bruges til... Counter-UAV teknologi efterspørges i større grad

I juli måned annoncerede det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon, at det ville afsætte USD 20 mio. til udvikling af Counter-UAV teknologi, som kan bruges til at imødegå truslen fra kommercielle droner, der bruges til ondsindede formål, som f.eks. at bære eksplosiver eller kemiske agenter.

Senest har Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) – det amerikanske forsvars forskningsagentur – meldt ud, at de ønsker at USA skal have anti-drone lasere inden 2020, hvilket alle værn i det amerikanske forsvar uafhængigt af hinanden arbejder mod at få udviklet.

Udfordringen ved laservåben er dog, at de ekstremt omkostningstunge at bygge, men de er appellererende som anti-dronevåben, da det er billigt at affyre retningsbestemte højenergistråler, som vil kunne anvendes til at nedskyde mange droner uden den store omkostning, kontra f.eks. affyring af missiler eller patroner.

Men når laserevåben på nuværende tidspunkt er for dyre at udvikle, hvilke alternativer kan man så kigge mod? Den danske virksomhed MyDefence Communication ser ud til at have fundet svaret på dette med deres Counter-UAV teknologi. De har udviklet avanceret kognitiv jamming, som går ind og påvirker signalerne i kommercielle droner, og beskytter brugerne af MyDefence jammere mod dronerne.

Deres håndholdte model Wingman kan anvendes af militær, politi og sikkerhedspersonel og detekterer og beskytter mod truslen fra kommercielt tilgængelige droner, ved at levere fuld situational awareness og early-warning kapabilitet. Dette gør det nemt og hurtigt at reagerer på trusler fra droner.

Counter-UAV teknologi bliver relevant

Vi har tidligere set, hvordan kommercielle droner er blevet anvendt af Daesh (ISIS) til rekognoscering af terræn og overvågning af vestlige styrker. De tidligste eksempler inkluderede brugen af Phantom-dronen fra DJI. Men der er ikke tidligere blevet dokumenteret et tilfælde, hvor en oprørsgruppe/terrorgruppe har anvendt kommercielle droner med eksplosiver – indtil nu.

Ifølge det franske medie Le Monde blev to kurdiske Pershmerga soldater dræbt d. 2. oktober, hvor også to franske officerer blev såret, i Irbil (Irak), da en ISIS-opereret drone fløj forbi og detonerede.

Problemet er, at de kommercielle droner er et over-the-counter produkt, som er tilgængelig for næsten alle at købe. Modellerne behøver hverken være store, dyre eller komplekse – de behøver blot at kunne bære en payload med en sprængladning, som er stor nok til at forårsage den ønskede skade.

Counter-UAV teknologi forventes derfor i stigende grad at blive efterspurgt til at beskytte udsendte tropper mod kommercielle droner, som er udstyret med eksplosiver eller kemiske agenter. Men Counter-UAV teknologi har allerede større applikationsmuligheder end blot militært. Civilt kan teknologien anvendes til at sikre kritisk infrastruktur, som f.eks. lufthavne, eller den kan anvendes under større forsamlinger eller koncerter, hvor mange mennesker er samlet på ét sted.

På Forsvarsindustri.dk ser vi Counter-UAV teknologien vinde indpas inden for kort tid, da teknologien er moden og ikke mindst på grund af seneste eksempel om ISIS’ brug af droner som våben. Det forventes derfor, at flere nationer vil efterspørge denne type forsvarsprodukter, som kan imødegå den stigende trussel, som kommercielle droner udgør.

Ingen har kommenteret.

Vær den første til at lave en kommentar.

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *