Danmark: F-35 og Eurofighter skal vedligeholdes af IC4-producent Danmark: F-35 og Eurofighter skal vedligeholdes af IC4-producent
Hvis Danmark vælger F-35 Joint Strike Fighter kampflyet fra Lockheed Martin, som det er blevet lækket at det danske forsvar vil anbefale, eller hvis... Danmark: F-35 og Eurofighter skal vedligeholdes af IC4-producent

Hvis Danmark vælger F-35 Joint Strike Fighter kampflyet fra Lockheed Martin, som det er blevet lækket at det danske forsvar vil anbefale, eller hvis valget falder på det europæiske kampfly Eurofighter Typhoon fra Airbus, så bliver det den samme italienske koncern, som stod bag IC4-togskandalen, som skal samle og vedligeholde kampflyene, skriver Ekstra Bladet.

Det drejer sig om den italienske industri-koncern Finmeccanica, som skal stå for vedligeholdelse og muligvis produktion af kampflyene, såfremt den politiske beslutning om valg af nye kampfly til Danmark falder på F-35 eller Eurofighter.

Til Ekstra Bladet udtaler Enhedslistens forsvarsordfører, Eva Flyvholm:

Det er jo fuldstændigt forrykt, at man er klar til at bruge endnu flere penge end på IC4 på at købe nogle kampfly, som stadig ikke kan flyve ordentligt. Og oven i hatten så satser man på, at vedligeholdelsen af de her fejlbefængte fly skal laves af det samme firma, som stod for IC4.

I de senere år har Finmeccanicas Aircraft and Aerostructures Division stået bag opbygningen af en større fabrik i Italien, og det er planlagt, at størstedelen af de europæiske fly skal samles og vedligeholdes på denne fabrik. Finmeccanicas Aircraft and Aerostructures Division er specialiseret i luftfart, og den nye flyfabrik er beliggende på Cameri-basen i den norditalienske region Piemonte.

F-35 Joint Strike Fighter

Holland har allerede taget beslutningen om at købe F-35 fra Lockheed, og deres fly vil bl.a. blive samlet på Finmeccanicas nye flyfabrik. Norge derimod, som også har valgt F-35, vil få deres bygget på Lockheed Martins hovedfabrik i Texas.

Produktionenshallen i Finmeccanicas nye flyfabrik bliver den eneste Final Assembly and Checkout-fabrik i Europa, til produktion af F-35, som pt. er i gang med at samle F-35 kampfly til det italienske flyvevåben.

Det første fly fra fabrikken forlod samlebåndet i marts måned, 2015, og fra 2018 forventer den italienske producent at kunne have kapacitet til at vedligeholde de europæiske F-35 kampfly.

Eurofighter Typhoon

Selvom det danske valg af kampfly ikke skulle falde på Lockheed Martins F-35, men i stedet Eurofighter kampflyet udviklet af Airbus, kan den danske forsvarsinvestering se frem til alligevel at blive involveret med den italienske Finmeccanica koncern.

Finmeccanica er medlem af det industrikonsortium, som står bag produktionen af Eurofighter kampflyet, og skulle Danmark vælge denne type frem for F-35’eren, kan vi ligeledes se frem til at have produktionen hos den tidligere IC4-producent.

Udover Finmeccanica er Airbus og BAE Systems en del af industrikonsortiet bag Eurofighteren.

Airbus_Eurofighter_Typhoon

Ekspert advarer mod valg af F-35

En af de danske eksperter, som forholdte sig kritisk til IC4-togene, er nu ude med samme melding om F-35 kampflyene.

Til Ekstra Bladet udtaler IT-lektor ved Københavns Universitet, Erik Frøkjær:

Jeg synes, at det er overordentlig risikabelt, og man er nødt til at lave kontraktformer, som gør, at man kan komme helt fri af det igen.

Ifølge en rapport fra det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon, vil det først være muligt at evaluere F-35’erens egenskaber i kamp en gang i år 2022.

De her computersystemer er vanvittigt komplicerede, og derfor skal vi se dem ikke bare demonstreret, men demonstreret i kamp før vi forpligter os.

Den store udfordring er nu for de danske politikere, at uanset hvilket fly der skal vælges, så er der behov for, at en aftale skrues sammen, på så fordelagtig en måde, at Danmark ikke ender med at skyde sig selv i foden. Dette er den største danske forsvarsinvestering, og det er kun rimeligt, at man får dækket alle facetter af indkøbet, fremfor at skynde en beslutning.

 • Torben

  8. maj 2016 #1 Author

  Så set i lyset af, at man “allerede har besluttet sig” for at købe F-35, så kan vi forvente, at dem der leverede hele skandalen med IC4-togene også skal stå for at levere vores nye kampfly?? Hvordan kan det overhovedet være muligt. Der må Danmark lige trække i det diplomatiske arbejdstøj og kræve, at man får dem produceret i USA, som Norge også får, og ikke fra Italien. Alt andet er da højst kritisabelt, taget historikken med IC4 i betragtning.

  Svar

 • Simon Jensen

  8. maj 2016 #2 Author

  Det eneste der er værd at diskutere, ift. valg af nyt kampfly, er det diplomatiske udslag. Hvis vi vælger Eurofighter, så vælger vi de facto også en amerikansk producent fra. Rent udenrigspolitisk er Danmark mere optaget af at bibeholde det gode forhold til USA, end de er med at anskaffe de rette fly til Danmark. Hvis det modsatte var sandt, så burde man købe de billigste fly, som var billigst at holde i luften, og så kunne man i princippet købe en masse gamle F-16 fly hjem, og bruge dem som reservedele. Men det er ikke hvad det drejer sig om. Det handler om udenrigspolitikken. Derfor bliver F-35 valgt, og så er det rent udenrigspolitisk set, fuldstændig ligegyldigt om de bliver vedligeholdt og produceret i Italien, USA eller England.

  Svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *