


Den amerikanske præsident har i et ny direktiv erklæret, at han vil have rumfartsorganisation NASA til at sende folk på missioner i rummet. Rejsemålet er først defineret til Månen, men med udtryk om ambitioner for senere at sende personer til Mars. Hvis disse ambitioner bliver en realitet, kan det vise sig som en mulighed for danske rumfartsvirksomheder, som har særlige kompetencer inden for rumfartsteknologi.
Men det kan også ske, at danske virksomheder slet ikke får mulighed for at bidrage de kommende missioner. Det forklarer Frank Bill til Danmarks Radio, der er direktør i FAD, brancheforeningen for forsvars-, fly- og rumindustri under Dansk Industri. Bill udtaler:
Det kommer meget an på, hvad amerikanerne forestiller sig. Hvis de laver en ren amerikansk mission, hvor NASA kommer til at stå for det selv med amerikanske virksomheder, så kan det være relativt begrænset, hvad danske rumfartsvirksomheder kan være med til på den korte bane
Ifølge Frank Bill er Terma en af de danske virksomheder, som kunne ende med at få ordrer fra NASA. Virksomheden er førende indenfor stjernekameraer, som sidder på satellitter og rumfartøjer. Kameraerne anvendes til at bestemme, hvor man befinder sig i rummet ved kigge på stjerner.
En anden virksomhed er Brüel & Kjær, som laver vibrationstest af udstyr, der skal sendes i rummet. De har bl.a. testet en marsrobot for NASA, hvorfor de også kunne have en mulighed for at understøtte amerikanske rummissioner. Frank Bill udtaler desuden til DR:
Der er også Danish Aerospace Company i Odense, der populært sagt laver motionscykler til astronauter og systemer og udstyr til at overvåge astronauternes helbred.
For Danmark kan det i høj grad betale sig at investere i space. Som det ser ud i dag betaler Danmark til flere af European Space Agency’s (ESA) programmer, og Frank Bill præciserer, hvorfor det er en god forretning for Danmark.
Vi ved, at hver gang Danmark betaler en krone til ESA’s forskellige programmer, så går der fem kroner tilbage til danske virksomheder.
Lige nu står det forsat uklart, om det bliver et rent amerikansk foretagende, men hvis amerikanerne vælger at gå sammen med andre nationer, så åbner det op for muligheder for Danmark, som gennem ESA kan lande nye ordrer. Men der skal nogle forudsætninger på plads før, at det kan lade sig gøre at få det samme ud af en mulig amerikansk tur til Månen og Mars. Hvis amerikanerne således åbner op for et samarbejde, skal først ESA (og Danmark) beslutte, om vi vil være med.
Ingen har kommenteret.
Vær den første til at lave en kommentar.